Huiswerk nakijken in de les: 10x net even anders
Als je je leerlingen klassikaal huiswerk geeft dan is het wel zo praktisch om het ook met de klas na te kijken. Sterker nog, als je huiswerk opgeeft maar er niet op terugkomt, dan kun je het beter laten, denken wij. Houd leerlingen betrokken zodat geen langdradig en suf gebeuren wordt maar dat ze actief aan de slag zijn.
Hierbij tien ideeën; echt niet baanbrekend of Rocket Science, maar toch goed om (weer) eens naar te kijken. Ze zijn simpel toe te passen zodat we iets minder vaak die oersaaie nakijkmomenten hebben.
Gebruik een app Laat leerlingen de antwoorden op een vraag insturen via answergarden of een online prikbord. Door te typen of een foto van hun schrift te maken. Alle antwoorden kun je vervolgens op het scherm projecteren. Zo kan iedereen zijn werk met elkaar vergelijken en weet jij meteen of de hele groep dat deel van de stof beheerst.
Bespreek niet alles Laat de leerlingen stemmen over welke sommen of opdrachten je (klassikaal) gaat nakijken.
Ren de antwoorden bij elkaar! De leerlingen werken in tweetallen. De antwoorden hangen op de muur in het lokaal of in de gang. De ene leerling blijft op zijn plek zitten met beide schriften en een pen om na te kijken. De andere leerling rent door lokaal of gang, om de goede antwoorden te verzamelen. Wanneer hij enkele antwoorden heeft gevonden, moet hij die delen met de leerling met de schriften. Die checkt de antwoorden. Je kunt afspreken om halverwege te wisselen. Goed matchen van tweetallen is cruciaal. Oefenen met net handschrift is bijvangst.
Puzzelen Verwerk de antwoorden van de opdrachten in een (kruiswoord) puzzel. Op deze manier controleren ze zichzelf: een leerling komt er zelf achter als een antwoord niet ‘past’ en moet vervolgens op zoek naar het goed antwoord. Er zijn genoeg websites die je veel werk uit handen nemen. Bijvoorbeeld https://kruiswoordpuzzelfabriek.nl/ of https://www.woordzoekermaken.nl/
Niet allemaal hetzelfde De ene helft van de klas maakt ander huiswerk dan de andere helft. Ze kijken het werk van elkaar na en je maakt er een competitie van. Welke groep heeft het meeste goed? Eventueel kun je de leerlingen elkaar feedback laten geven. Of je laat ze in tweetallen de fouten verbeteren.
Van twee naar vier Laat leerlingen eerst in tweetallen en vervolgens in viertallen tot één antwoord komen op een opdracht. Laat ze de antwoorden op een mini whiteboard schrijven. Maak er eventueel een competitie van.
Zelf een cijfer geven Deel antwoorden uit of projecteer ze. Vervolgens laat je de leerlingen zelf nakijken. Ze moeten daarnaast sleutel ontwerpen om tot een cijfer te komen. Vragen die je hen kunt stellen: wanneer is een antwoord volledig, welke vraag is de meeste punten waard en waarom?
Een enquête Laat leerlingen zelfstandig hun werk nakijken en geeft ze vervolgens een (online) enquête om te reflecteren op het huiswerk. Ook hier kun je ervoor kiezen dat ze zichzelf een cijfer geven.
Lijn op de vloer Teken een lijn op de vloer. Je vertelt dat het ene uiteinde van de lijn 0 is en het andere 10. Vraag leerlingen vervolgens hun antwoord te bekijken en in te schatten hoe goed ze het hebben? Een leerling neemt een plaats in op de lijn. Geef nu het juiste antwoord. Laat leerlingen het vergelijken met hun eigen antwoord en dan weer een plek kiezen op de lijn. Vooral geschikt voor langere/complexe antwoorden.
Geen vingers! Hopelijk is dit inmiddels een open deur, maar wat je ook doet: laat leerlingen geen vingers opsteken om een beurt te vragen tijdens het nakijken. Maak het onvoorspelbaar en zorg ervoor dat iedereen meedoet. Gebruik bijvoorbeeld een random-name-selector, wheeldecide of naamstokjes om een leerling uit te kiezen. Ken je de naamstokjes nog niet? Even googelen!